Judo-feber i Kabul

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 15. Apr 2003

Tekst og Foto: Kjell Ødegård



Norsk diplomat skaper judo-feber i Kabul








Norsk diplomat i Kabul og tidligere OL-deltaker i judo. Den uvanlige kombinasjonen førte Stig Traavik (34) ut på dypt vann, I prosjektet "Judo for Fred" trener han byens guttegjenger. I februar ble også jenter invitert med på moroa.



Han er 1. sekretær og nestleder ved den norske ambassaden i krigsødelagte Kabul. Fritiden, derimot, benytter Stig Traavik til å gi barn og ungdom leksjoner på judomatta.


I et land der grupper har slåss mot og drept hverandre i årevis, møtes de her til fredelig kappestrid. I judo må de forholde seg til regler. samarbeid og disiplin - samtidig som de får utløp for kontrollert aggresjon.


34-åringen Traavik har selv vunnet seks NM, deltatt i to VM og fire EM samt OL i Barcelona i 1992. Nå bruker han kunnskapene sine som et bidrag til å skape fred i den utbombede hovedstaden.



Brenner for de unge


Iveren og grundigheten hans har ikke gått upåaktet hen hos afghanske myndigheter. Traavik er allerede blitt fungerende landslagstrener og rådgiver for Afghanistans olympiske komité. Og han er blitt forespurt om å spre judovirksomheten til fem av landets største byer.


Men først og fremst brenner han for de unge. At diplomaten har fått en spesiell plass - ja, nesten heltestatus - i de unge talentenes hjerter, så vi selv under en av morgenøktene. Småguttene kastet seg hjertelig rundt halsen på treneren idet han dukket opp.


Måten judosporten er blitt bygd opp på i fattige Afghanistan, kan danne mønster for andre


idretter her, mener den norske kampsport treneren.


- Absolutt ingen sportslige aktiviteter er organisert for dem som vokser opp, og jeg ser på hver trening hvor stor pris barna setter på at vi voksne bryr oss og tar dem på alvor.


Traaviks første treningslokale var et utbombet fabrikklokale. Nå rår den judofrelste diplomaten over en like ødelagt gymsal, men han klager ikke.


- I begynnelsen hadde vi ingen matter heller. Men afghanerne er vant til å improvisere, og fikk tak i plastduker som de puttet mengder av ull inni.


Nå har heldigvis judovenner


i Norge skaffet til veie noen brukte judomatter. Behovet for dem ser ut til å være umettelig.


Hadde Stig Traavik hatt flere timer i døgnet til rådighet, kunne han bosatt seg i den utbombede gymsalen. Flere og flere ønsker å være med.


- De første som fikk sjansen, var guttene på et barnehjem vi samarbeider med her i Kabul, gutter fra 6 til 12 år som i utgangspunktet er de svakeste av de svake. Etter hvert strømmet flere og flere til treningslokalet. Det er vanskelig å si nei når foreldre kommer og her tynt om at gutten deres må få bli med, forklarer



Jentene er med


Ikke nok med det: Nå har Traavik til og med sluppet jentene løs på judomatta også, noe som er for en sensasjon å regne. I muslimske Afghanistan har det vært utenkelig - og ingen kultur for - at jenter og kvinner skal ha samme tilbud og friheter som gutter og menn.


Taliban-regimet praktiserte den absolutt strengeste tolkning av Koranen, Kvinner ble utestengt fra universiteter og yrkesliv. Jentene ble fratatt retten til å gå på offentlige skoler. Den heldekkende burkaen ble påbudt, og strenge straffer tilkom den kvinne som kom i skade for å vise ansiktet eller andre deler av kroppen på offentlig sted.


- Jeg må nok være forberedt på noen reaksjoner, men jentene selv har presset på for å være med på treningene.


Den uredde nestkommanderende på ambassaden hadde planlagt jentejudo i lang tid,


- Landslagsutøverne Cecilie Lille (24) og Ane Ofstad Presterud (20) har støttet meg her nede, og var også sterkt delaktig under treningene med gutta. Unødvendig å si at det var svært populært.


9. februar holdt tøffingene Cecilie og Ane en oppvisning med småjentene foran et bredt pressekorps, prominente gjester og mange tilskuere.


Visepresidenten i Norges Judoforbund, Jon Brattlid og landslagsutøver Thomas Engebretsen (26) har bistått ham i prosjektet "Judo for Fred", og flere liknende besøk av judoinstruktører fra Norge står på planen utover sommeren.



Hele artikkelen er ikke gjengitt. Kjøp denne ukens utgave av Vi Menn !!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.